Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny lekki tort dla każdego łasucha. Niech dopisek "bezglutenwy" Was nie przeraża. Tort jest prosty i smakuje każdemu:)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 326
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 859
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 326
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 859
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier a następnie żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia. Kostkę masła roztopić w garnuszku i wrzące wlać do ciasta. Dodać skórkę z cytryn. Zmiksować tylko do połączenia. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, by dobrze przestygł. Lekko naponczować sokiem z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier a następnie żółtka. Mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia. Na koniec dodać skórkę z cytryny lub aromat. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 st. C. Wyjąć z piekarnika, by dobrze przestygł. Następnie kroimy go na dwa blaty i ponczujemy sokiem z cytryny.
Zimny serek mascarpone i śmietankę oraz cukier puder miksujemy, zaczynając od niskich obrotów, a gdy składniki nieco się połączą, możemy zwiększyć obroty miksera. Krem ubijamy do momentu, aż zrobi się sztywny. Gotowym kremem przekładamy blaty wcześniej nasączonego biszkoptu, na każdej warstwie kremu umieszczając owoce. U mnie borówki i maliny. Całość schładzamy a w tym czasie przygotowujemy krem do dekoracji.
Jak poprzednio zimny serek mascarpone i śmietankę oraz cukier puder miksujemy, zaczynając od niskich obrotów, a gdy składniki nieco się połączą, możemy zwiększyć obroty miksera. Dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego. Krem ubijamy do momentu, aż zrobi się sztywny. Połową kremu pokrywamy tort a resztą dekorujemy za pomocą rękawa lub w dowolny ulubiony przez siebie sposób. Całość dopełniamy owocami. Gotowe:) Opis może jest dość długi, ale w praktyce wykonanie nie jest trudne czy nadmiernie czasochłonne. Życzę smacznego:)