Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowa tarta borówkowa z syropem pomarańczowym, curry i winogronami

Śmietanowa tarta borówkowa z syropem pomarańczowym, curry i winogronami

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 488

Święta zapasem i co roku dylemat czy iść w tradycję, czy jednak zrobić coś innego? Na stołach w większości królują tradycyjne mazurki, makowce, serniki i wiele innych ciast. Sam co roku robiłem kajmakowego mazurka, a w tym postanowiłem, dodać daniom tradycyjnym nonszalancji :) Zobaczymy czy mi się uda. Trzymajcie kciuki, a może zaskoczycie razem ze mną swoją rodzinę? :)

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • Połówka masła
  • 1 jajko
  • 100g cukru brązowego
  • duże opakowanie śmietanki 30% 400ml
  • opakowanie serka mascarpone 250g
  • opakowanie świeżych borówek 400g
  • sok z jednej pomarańczy
  • 10 łyżek cukru pudru
  • sok z połówki limonki
  • 1 łyżeczka curry
  • 5-6 winogron bez pestek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. No to startujemy po dosyć długiej liście składników. Na początek robimy ciasto, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę masło i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i wbijamy jajko. Ciasto zagniatamy, aż do połączenia wszystkich składników. Rozwałkowujemy je na stolnicy i przekładamy do formy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 20 minut aż do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
    Bierzemy się teraz za krem. Borówki blendujemy na gładką masę, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier i borówki. Wszystko dokładnie miksujemy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Gdy krem trochę stężeje wykładamy na spód tarty.
    Teraz w rondelku przygotujemy syrop pomarańczowy. Wyciskamy sok z pomarańczy, wsypujemy cukier puder i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy curry, winogrona, sok z limonki i chwilę trzymamy na ogniu. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
    Płynnym jeszcze syropem polewamy wierzch naszej tarty, dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń