Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec malinowy z musem truskawkowym.

Śmietanowiec malinowy z musem truskawkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1612 Ocena: 23093

Dodano:

Odsłon: 109

Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec malinowy w którego skład wchodzą owoce malin i truskawek.

Składniki

  • blacha 30/25/6 cm
  • Spód:
  • herbatniki kakaowe
  • Mus truskawkowy:
  • Truskawki 70 dag
  • galaretki o smaku truskawkowym 2 szt.
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 30% 500 ml
  • galaretki truskawkowe 2 szt.
  • wrząca woda 300 ml
  • Góra:
  • galaretki krystaliczne 2 szt.
  • 400 ml wrzącej wody
  • maliny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śmietanowiec malinowy z musem truskawkowym.

Przygotowanie

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami. Z truskawek robimy mus, rozdrabniamy je blenderem, zagotowujemy i dodajemy galaretki (nie gotujemy), dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy. Wstawiamy do lodówki. W między czasie ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzone galaretki i miksujemy do połączenia się galaretek z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę, jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus truskawkowy, dekorujemy owocami malin. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą. Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń