Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietanowiec z biszkoptami"
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 649
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 649
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Składniki
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę kremówkę przelewamy do garnka i ubijamy. Pod koniec, gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Do śmietany stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę i rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby krem dobrze zgęstniał.
Porzeczki obrywamy z gałązek i razem z malinami i borówkami łączymy z kremem.
Do soku z cytryny dodajemy 1/4 szklanki wody. Powstałą mieszaniną nasączamy 3/4 biszkoptów.
Prostokątną blachę wykładamy folią spożywczą. Na niej układamy warstwę nasączonych biszkoptów, potem porcję kremu, następnie kolejne biszkopty i znowu krem. Przykrywamy suchymi ciastkami. Śmietanowiec wstawiamy do lodówki. Ciasto wyjmujemy z blachy, ciągnąc delikatnie za folię.
Wartość odżywcza porcji 410 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia