Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśnej śmietany. Jest lżejszy niż tradycyjny sernik, bardziej puszysty, ale zapewniam Was, że równie pyszny.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 788
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8779
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10391
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4703
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 788
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8779
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10391
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4703
Składniki
Zaczynam od przygotowania borówkowej frużeliny. Borówki i sok z cytryny umieszczam w rondelku i podgrzewam. Kiedy borówki puszczą lekko sok, dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość energicznie mieszam, aż borówki zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję kruche ciasto.
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatam. Ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część wkładam do lodówki, a większą rozwałkowuję i wkładam do blaszki wyłożonej papierem (u mnie rozmiar 25x30 cm, ale możecie użyć też trochę większej blaszki). Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 20 minut, a w tym czasie przygotowuję masę śmietanową.
Białka ubijam dodając powoli cukier. Piana musi być sztywna. Następnie wsypuję budynie i dodaję śmietanę oraz sok z cytryny. Całość mieszam do połączenia się składników i wylewam masę na podpieczony spód. Na masę wykładam kleksami frużelinę. Następnie patyczkiem lub trzonkiem łyżki robię „esy-floresy”, żeby uzyskać delikatny borówkowy wzorek w masie. Na koniec wyciągam pozostałe ciasto z lodówki i rozkruszam (lub trę na tarce) na masie śmietankowej. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut. Następnie uchylam piekarnik i zostawiam śmietanowca na 5 minut, po czym wystawiam ciasto do wystygnięcia.
Wystygnięte ciasto wstawiam do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień. Śmietanowiec z borówkami gotowy. Możecie podawać go z czekoladą, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub „solo”. Smacznego :)