Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec z orzechami i czekoladą

Śmietanowiec z orzechami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1006

Dodano:

Odsłon: 1125

Świetny przekładaniec, który każdego dnia jest coraz lepszy. Ma się wrażenie, że ciasto dojrzewa z czasem :)

Składniki

  • Składniki na 3 blaty ciasta:
  • 750 dag mąki
  • 2 jajka,
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • Składniki na krem – masę:
  • 750 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • Dodatkowo:
  • 150-200 g mielonych orzechów
  • Składniki na czekoladową polewę:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka miodu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy osobno w blaszce (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się rumiane.

  2. Następnie gotujemy krem.
    Śmietanę, cukier waniliowy, cukier i mąkę rozprowadzamy w jednym naczyniu do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż masa zacznie się gotować. Masa będzie miała konsystencję budyniu.
    Wylewamy połowę masy na pierwszy blat, posypujemy połową orzechów, przykrywamy drugim blatem, wylewamy drugą połowę masy i posypujemy drugą połową orzechów, przykrywamy trzecim blatem.
    Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
    Następnie przygotowujemy czekoladę:
    Śmietankę zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i łyżkę miodu.
    Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą wylewamy na wystudzone ciasto.
    Zostawiamy do wystygnięcia.
    Ciasto można też dodatkowo ozdobić. Wykorzystałam białą czekoladę, którą rozpuściłam i patyczkiem rozprowadziłam w formie kurzych łapek na polewie.
    Ciasto nadaje się do jedzenia na następny dzień, a najlepsze jest po 2-3 dniach, kiedy warstwy przejdą kremem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń