Do góry

Desery Przepis na:

Snickerdoodle Cupcakes - Rudolfy

Przepis dnia 2017-12-22
Snickerdoodle Cupcakes - Rudolfy

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 1166

Dodano:

Odsłon: 3416

Po prostu słodziaki na świąteczny stół ;)

Składniki

  • Składniki na muffiny: (24 sztuki)
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 230g masła 82%
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • Składniki na krem śmietankowy:
  • 300ml śmietanki kremówki 36%
  • 125g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Składniki na krem czekoladowy:
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła 82%
  • Do dekoracji:
  • wiśnie kandyzowane
  • małe precelki
  • Smarties lub inne lentilki
  • małe okrągłe biszkopty
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Snickerdoodle Cupcakes - Rudolfy

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cynamon.

    W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.

    Następnie dodajemy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników. Dodajemy wanilię i dalej miksujemy. Następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę na przemian, do czasu aż skończą się nam składniki.

  2. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i każdą uzupełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.

  3. Przygotowanie kremu śmietankowego:
    Śmietankę miksujemy na niskich obrotach do czasu aż zrobi się sztywna. Następnie dodajemy ekstrakt, cukier puder i serek mascarpone. Całość delikatnie mieszamy - ja użyłam trzepaczki :) Odstawiamy do lodówki aby krem zrobił się zimny i sztywny

  4. Przygotowanie kremu czekoladowego:
    Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Białe Rudolfy
    Wcześniej zrobiony i odstawiony do lodówki krem wkładamy do szprycy do dekorowania z szeroką gwiaździstą końcówką i wyciskamy powoli na babeczkę. Dodajemy nosek z wiśni oraz rogi z precelków. A co zrobić z oczami? No i tutaj miałam problem bo skąd wziąć białe cukierki.... Pomysł wpadł mi do głowy, gdy przypomniałam sobie, że lentilki tracą kolor... wsadziłam więc je pod zimną wodę i straciły kolor zostawiając białe owale :) Źrenice robimy z rozpuszczonej czekolady - maczamy w nich wykałaczkę i delikatnie nakładamy na lentilki.

  6. Brązowe Rudolfy
    Wyrównujemy babeczki ścinając ich czubki. Polewamy je czekoladą, następnie "przyklejamy" biszkopcik oraz rogi z precelków. Aby czerwony nosek ze Smarties'ów się trzymał przyklejamy go na czekoladę. Z oczami robimy identycznie jak w białych Rudolfach :) Odstawiamy do wystygnięcia czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 grudnia 2017 Świetne ciacha, aż mordka sama się do nich śmieje :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń