Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżne kule – ciasteczka orzechowe z pomarańczą

Śnieżne kule – ciasteczka orzechowe z pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3110

Dodano:

Odsłon: 7056

Mmmm… moi faworyci zaraz obok tych korzennych. Jeden z niewielu wypieków, które weszły u mnie na stałe do repertuaru. Są kruchuteńkie, mają delikatny i orzechowy smak, bez cukru pudru nie są zbyt słodkie, dlatego bez obaw można je obtaczać (i to chyba wymaga najwięcej cierpliwości). Z porcji wychodzi około 120-150 sztuk (nie liczyłam, zależeć to też będzie od wielkości kulek, które ulepicie). Dla nich można oszaleć… nie tylko w święta :) Nie dziwię się, że cieszą się taką popularnością i zbierają najwyższe noty. Przepis z Kwestii Smaku.

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub likieru (w ostateczności może być nawet ocet jabłkowy)
  • 110 g zmielonych orzechów włoskich
  • 6 łyżeczek skórki startej z pomarańczy (mniej więcej 2 owoce)
  • 375 g mąki pszennej
  • + cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt, a następnie wyrabiamy jeszcze z ze skórką, orzechami i mąką pszenną na zwarte ciasto. Ręce posypujemy mąką i przystępujemy do formowania kulek. Moim zdaniem najlepsze są te wielkości większego orzecha laskowego, czasem robię większe. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 8 minut, zanim się zrumienią.

  2. Cukier puder przesiewamy do miseczki. Możliwie jak najcieplejsze ciasteczka obtaczamy w nim i odstawiamy. Uwaga – świeżo upieczone nie tylko mogą nas poparzyć, ale i łatwiej się kruszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń