Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżynki z patelni

Śnieżynki z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3558

Dodano:

Odsłon: 5020

Śnieżynki z patelni czyli kruche i chrupiące ciasteczka z patelni w kształcie płatków śniegu.

Składniki

  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1/4szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 80g zimnego masła
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śnieżynki z patelni

Przygotowanie

  1. Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Składniki sypkie wymieszałam. Następnie wbiłam jajko i dodałam zimne masło pokrojone na plasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam je na bardzo małym ogniu do zarumienienia. Następnie przewróciłam je ostrożnie na drugą stronę i podobnie smażyłam aż się przyrumieniły. Usmażone ciastka wykładałam na talerz. Przed włożeniem następnej partii ciastek patelnię znów posmarowałam delikatnie olejem. Moje ciastka miały wymyślne wzory więc musiałam je bardzo ostrożnie przewracać, aby fragmenty ciastek nie poodłamywały się. Ciastka na patelni robią się miękkie. Najlepiej te ciastka robić w formie prostych wzorów, typu kółka, kwadraty itp. Ale wyjdą również z innych kształtów co widać na załączonych zdjęciach. Po kilku minutach odpoczynku na talerzu, gdy ciastka wystygną, robią się twardsze i kruche.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń