Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 838

Czas na ochłodę! Domowy sorbet ananasowy idealnie sprawdzi się w tej roli. Trzy główne składniki i domowy sorbet gotowy. Kilka przepisów, które znalazłam opierały się na wodzie. Ja jednak postawiłam na sok jabłkowy.

Składniki

  • świeży ananas
  • szklanka soku jabłkowego (250 ml)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka mocnego alkoholu (u mnie cytrynówka, ale można pominąć)
  • ewentualnie miód (ja pominęłam)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw zajmujemy się ananasem. Obieramy go ze skóry i wycinamy zdrewniały środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza/blendera i miksujemy na gładki mus.

  2. Do musu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeśli chcemy możemy dosłodzić miodem.

  3. Później tak przygotowany mus, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożony sorbet przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

  4. Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość Po zmiksowaniu przekładamy mus do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Później co 30 minut przez minimum 2 godziny musimy porządnie zmiksować naszą masę, żeby nie utworzyły się w niej grudki.

    Smacznego

  5. P.S. Jeśli chcecie przygotować sorbet bez alkoholu pamiętajcie, że po zamrożeniu ciężej będzie go nakładać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń