Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sorbet malinowy z nutą kokosu"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Składniki
Do garnuszka wlewamy szklankę wody, wsypujemy szklankę cukru. Mieszamy, by cukier całkowicie się rozpuścił, a potem gotujemy na małym ogniu kilka minut (do lekkiego zgęstnienie syropu). Studzimy.
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Mieszamy z sokiem z cytryny i likierem kokosowym.
Syrop łączymy z malinami. Przekładamy do pojemniczka, przykrywamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji producenta. Następnie na 6-8 godzin wkładamy do zamrażarki. Jeśli nie mamy maszyny, schłodzone miksujemy, przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki na 6-8 godzin. Aby sorbet był puszysty i nie wytworzyły się w nim kryształki lodu, przez pierwsze 3 godziny mrożenia, co kilka minut, mieszamy go łyżką, żeby rozbić grudki i wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Czas przygotowania 50 minut. Cena 100 g około 1 zł.
Wartość odżywcza 100 g 98 kcal Białko 0,6 g/Tłuszcz 0,2 g/Węglowodany 23 g.Źródło: Rewia