Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sorbet na różowym winie"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Rabarbar oczyść, pokrój na małe kawałki. Zalej je winem i gotuj pod przykryciem ok. 5 minut. Potem przełóż na sitko i osącz z zalewy, lekko dociskając rabarbar łyżką.
Odmierz 600 ml zalewy winno-rabarbarowej. Wymieszaj ją z cukrem i sokiem cytrynowym. Przelej do metalowej miseczki i wystudź. Potem wstaw do zamrażalnika na 2 i 1/2 godziny. Wyjmij, zmiksuj i ponownie wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. W czasie zamrażania mieszaj masę sorbetową co godzinę.
Truskawki umyj, oczyść z szypułek. Owoce pokrój na połówki, oprósz cukrem pudrem. Masę sorbetową przełóż na 20 minut do lodówki. Potem zmiksuj w malakserze. Łyżką do lodów nabieraj porcje masy i formuj kulki. Ułóż je na talerzykach. Obłóż przygotowanymi wcześniej truskawkami. Udekoruj listkami mięty.
Dla dzieci sorbet zrób na soku z truskawek. ok. 6 godz. 1 porcja zawiera ok. 220 kcal. Ok.1,80 zł za porcję.Źródło: Tina