Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet na różowym winie

Sorbet na różowym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Sorbet na różowym winie"

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 125 ml różowego wina (ew. białego wina wymieszanego z sokiem truskawkowym w proporcji 1:1)
  • 25 dag cukru
  • 25 dag truskawek
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • mięta pieprzowa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar oczyść, pokrój na małe kawałki. Zalej je winem i gotuj pod przykryciem ok. 5 minut. Potem przełóż na sitko i osącz z zalewy, lekko dociskając rabarbar łyżką.

  2. Odmierz 600 ml zalewy winno-rabarbarowej. Wymieszaj ją z cukrem i sokiem cytrynowym. Przelej do metalowej miseczki i wystudź. Potem wstaw do zamrażalnika na 2 i 1/2 godziny. Wyjmij, zmiksuj i ponownie wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. W czasie zamrażania mieszaj masę sorbetową co godzinę.

  3. Truskawki umyj, oczyść z szypułek. Owoce pokrój na połówki, oprósz cukrem pudrem. Masę sorbetową przełóż na 20 minut do lodówki. Potem zmiksuj w malakserze. Łyżką do lodów nabieraj porcje masy i formuj kulki. Ułóż je na talerzykach. Obłóż przygotowanymi wcześniej truskawkami. Udekoruj listkami mięty.

  4. Dla dzieci sorbet zrób na soku z truskawek. ok. 6 godz. 1 porcja zawiera ok. 220 kcal. Ok.1,80 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń