Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i przysmakiem na upalne wiosenne i letnie dni. Wystarczą jedynie 4 składniki i odrobina cierpliwości, by cieszyć się wyjątkową słodyczą tych uwielbianych owoców, przełamaną nutą cytryny. Wykorzystaj bogactwo sezonu i zaproponuj swoim bliskim taki właśnie poczęstunek! A jeśli jest już po sezonie na truskawki, z powodzeniem możesz użyć także tych mrożonych. Przecież każda okazja jest dobra, by zjeść trochę lodów, prawda?
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 33
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2606
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 759
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1544
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14064
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 33
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2606
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 759
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1544
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14064
Składniki
Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki. Pokrój je w ćwiartki i odłóż na bok. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru na średnim ogniu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, zdejmij z ognia i ostudź. Do garnka włóż truskawki i sok z cytryny. Wymieszaj.
Przenieś zawartość w całości lub partiami do blendera lub robota kuchennego i zblenduj wszystko na gładką masę.
Mieszaninę przenieś do szczelnych i hermetycznych pojemników przeznaczonych do zamrażania. Wstaw je do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin. Podawaj, nabierając gałki za pomocą specjalnej łyżki do lodów.
Sorbet truskawkowy możesz przechowywać w zamrażarce do 2 tygodni, pamiętając o szczelnym zamykaniu. Najlepiej na wierzchu lodów kładź o dociskaj każdorazowo folię spożywczą, by uniknąć formowania się kryształków lodu.