Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak, może mikołajki już dawno za nami, jednak w sklepach dostępne są one w czasie całego okresu przedświątecznego, bywa, ze znacznie dłużej. Ciasteczka takie z powodzeniem wykonać możemy w domu. Może nie uzyskamy takich kształtów jak sklepowe czy te z piekarni, jednak smak będzie baaardzo zbliżony. W oryginale są one formowane w specjalnych foremkach, najczęściej drewnianych. Nie posiadając ich, mając za to w zanadrzu wzorkowane wałki czy serwetkę o ciekawej, wyraźnej teksturze i kilka foremek lub kieliszków mamy szansę uzyskać ciekawy efekt, niekoniecznie taki sam
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34730
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34730
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Mieszamy ze sobą sypkie składniki, dodajemy do nich kawałki masła oraz mleko, wyrabiamy ciasto. Gotowe należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Rezygnując z foremek ciasto wałkujemy na grubość nieco większą od zamierzonej finalnej (ponad 0,5 cm). Następnie rozkładamy na nim czystą serwetkę (ciasto można delikatnie oprószyć mąką) lub inny wzorzasty, wyraźmy „szablon” i delikatnie wałkujemy. Możemy też skorzystać z gotowego wałka. wycinamy ciastka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ciastka zachowały swój kształt, dobrze jest je przed pieczeniem schłodzić. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut. Ciastka najlepiej zjeść w czasie tygodnia od upieczenia, nie trzeba czekać aż dojrzeją, po tym czasie nadal będą smaczne, jednak mniej kruche.