Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak, może mikołajki już dawno za nami, jednak w sklepach dostępne są one w czasie całego okresu przedświątecznego, bywa, ze znacznie dłużej. Ciasteczka takie z powodzeniem wykonać możemy w domu. Może nie uzyskamy takich kształtów jak sklepowe czy te z piekarni, jednak smak będzie baaardzo zbliżony. W oryginale są one formowane w specjalnych foremkach, najczęściej drewnianych. Nie posiadając ich, mając za to w zanadrzu wzorkowane wałki czy serwetkę o ciekawej, wyraźnej teksturze i kilka foremek lub kieliszków mamy szansę uzyskać ciekawy efekt, niekoniecznie taki sam
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 114
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3706
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 157
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 114
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3706
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 157
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Mieszamy ze sobą sypkie składniki, dodajemy do nich kawałki masła oraz mleko, wyrabiamy ciasto. Gotowe należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Rezygnując z foremek ciasto wałkujemy na grubość nieco większą od zamierzonej finalnej (ponad 0,5 cm). Następnie rozkładamy na nim czystą serwetkę (ciasto można delikatnie oprószyć mąką) lub inny wzorzasty, wyraźmy „szablon” i delikatnie wałkujemy. Możemy też skorzystać z gotowego wałka. wycinamy ciastka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ciastka zachowały swój kształt, dobrze jest je przed pieczeniem schłodzić. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut. Ciastka najlepiej zjeść w czasie tygodnia od upieczenia, nie trzeba czekać aż dojrzeją, po tym czasie nadal będą smaczne, jednak mniej kruche.