Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort Pavlova sprawdzony przepis
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort Pavlova sprawdzony przepis

10.07.2025 Odsłon: 14251
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Chyba nie ma bardziej spektakularnego deseru od tortu Pavlova. Sprawdzony przepis na idealnie kruchą z zewnątrz i rozpływającą się w środku bezę, krem z mascarpone i owoce, pozwoli ci zrobić ciasto jak z najlepszej cukierni. Przykuwa wzrok na stole, a do tego smakuje obłędnie.  

Sprawdzony przepis na tort Pavlova  

Pavlova to doskonały przepis na deser, który nie jest przesadnie słodki, a jednocześnie daje dużą satysfakcję z przygotowania. Nie wymaga on drogich i trudno dostępnych składników. Bazuje głównie na jajkach, cukrze i śmietanie, czyli produktach, które większość z nas ma w lodówce. Nie potrzebujesz też specjalnego sprzętu, bo wystarczy mikser oraz piekarnik.  

Choć nazwa beza Pavlova brzmi elegancko i może sugerować skomplikowany przepis, tak naprawdę przygotowanie tego wypieku nie jest trudne. Wymaga jednak cierpliwości, dokładności oraz stosowania odpowiednich proporcji. Nasz sprawdzony przepis pozwoli co zrobić delikatną, chrupiącą bezę z piankowym wnętrzem. Idealnie kontrastuje z kremową masą oraz orzeźwiającymi owocami. 

W naszym sprawdzonym przepisie na tort Pavlova proponujemy użyć truskawek, które świetnie smakują do kremu z mascarpone i śmietanką. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie. Możesz również użyć malin, borówek, porzeczek czy też kiwi. Ważne, aby owoce były świeże, jędrne i dobrze odsączone z soku. Zbyt wodniste mogą spowodować, że beza zacznie mięknąć. 

Tort Pavlova daje również wiele możliwości modyfikacji. Możesz zmieniać owoce w zależności od sezonu, dodawać ulubione kremy, a nawet sosy, np. czekoladowe lub pomarańczowe. Jeden przepis na tort Pavlova możesz wykorzystać do wielu rodzajów deserów, w tym mini bezików, indywidualnych dla każdego gościa.   

 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić idealną bezę do tortu Pavlova? 

Dobrze ubita piana z białek to fundament każdej bezy Pavlova. Aby była stabilna, lśniąca i idealnie sztywna, zadbaj o kilka drobiazgów. Przede wszystkim przygotuj miskę i końcówki miksera. Powinny być idealnie suche, czyste i odtłuszczone. Nawet śladowa ilość tłuszczu, wody czy brudu, uniemożliwi prawidłowe ubicie piany.  

Białka powinny być oddzielone od żółtek bardzo starannie, bo nawet kropelka żółtka może zniweczyć cały proces. Co ciekawe, najlepiej ubijają się te w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć jajka z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem pracy. 

Ubijanie białej w sprawdzonym przepisie na tort bezowy rozpocznij od miksowania na niskich obrotach. Kiedy piana zacznie się pienić, zwiększ moc miksera. Następnie, gdy objętość widocznie się zwiększy, stopniowo dodawaj cukier, najlepiej po łyżce. Każdą porcję dokładnie miksuj.  

Cały proces ubijania bezy na tort Pavlova może trwać nawet 10 minut, ale nie warto go przyspieszać. Gotowa piana powinna być błyszcząca i gładka, a także sztywna (nie wypada z odwróconej miski). 

Jak uformować bezę Pavlova? 

Tort bezowy Pavlova ma charakterystyczny wygląd, bo jest dość wysoki i ma widoczne fale po zewnętrznej stronie. Jak to osiągnąć? Sięgnij po papier do pieczenia i narysuj na nim ołówkiem okrąg o średnicy 20 centymetrów. Kiedy będziesz przekładać pianę, nałóż ją na środek. Dopiero później rozprowadź delikatnie ku brzegom, unosząc masę pionowo łopatką lub łyżką. To stworzy charakterystyczne fale z zewnątrz. Zbuduj wyższe boki, tworząc rodzaj gniazdka z zagłębieniem pośrodku. Unikaj rozsmarowywania piany na płasko, powinna być wyciągnięta do góry.  

Jak piec tort bezowy Pavlova? Sprawdzony przepis i sposoby 

Udany przepis na Pavlova to zasługa zarówno dobrego przygotowania piany z białek, jak i pieczenia. Właściwie bezę trzeba suszyć, co wymaga cierpliwości oraz precyzji. Najlepiej zacznij od wyższej temperatury, czyli 120°C przez pierwsze 20 minut, a następnie zmniejsz ją do 100°C i zostaw tak na kolejne 90-120 minut. Nie musisz używać do tego termoobiegu. W rezultacie otrzymasz charakterystyczny efekt dla bezy Pavlova – chrupiącą i delikatnie spękaną skorupkę, a także miękkie, lekko piankowe wnętrze. 

Gdy czas pieczenia minie, nie wyjmuj bezy od razu. To jeden z najczęstszych błędów. Zamiast tego zostaw ją w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku aż całkowicie ostygnie. 

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4659

do 30 min 30 min
8
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2863

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 351

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 322

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8094

> 60 min >60 min
19
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Guwernantka

Ciasta Ciasto Guwernantka

Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierz...

  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 7373

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4659

do 30 min 30 min
8
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2863

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 351

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 322

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8094

> 60 min >60 min
19
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Guwernantka

Ciasta Ciasto Guwernantka

Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierz...

  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 7373

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort Pavlova sprawdzony przepis
Autor:
smaker
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

Beza
  • 5 dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
Masa śmietanowa
  • 150 ml śmietanki
  • 200 g serka mascarpone
Owoce
  • 300 g truskawek
Sposób przygotowania:
1

Białka ubij na sztywną pianę. Gdy masa zacznie gęstnieć wsyp do niej cukier. Miksuj do momentu, aż przestanie chrzęścić. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez minutę.

2

Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, narysuj okrąg o średnicy 20 cm. Za pomocą sylikonowej szpatułki wyłóż masę tak, aby nie wystawała poza obrysowany okrąg i nie była płaska. Postaraj się boki „wyciągnąć” do góry.

3

Do nagrzanego do 120 stopni C piekarnika włóż masę. Piecz przez około 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz około 120 minut. Po tym czasie sprawdź czy beza jest sucha. Jeśli nie, daj jej więcej czasu. Jeśli będzie wysuszona wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj bezy. Poczekaj, aż piekarnik ostygnie.

4

Krem śmietanowy. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie zmieszaj z serkiem mascarpone.

5

Na bezę wyłóż masę śmietanową i ozdób pokrojonymi na połówki truskawkami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki