Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezowy torcik ze śmietanowym nadzieniem i świeżymi owocami to znakomity pomysł na każdą okazję. Samo przygotowanie bezy nie jest trudne, wymaga jedynie cierpliwości ponieważ, aby beza wyszła idealna potrzebujemy ponad 2 godzin pieczenia.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 181
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16194
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 79
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 198
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 181
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16194
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 79
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 198
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę. Gdy masa zacznie gęstnieć wsyp do niej cukier. Miksuj do momentu, aż przestanie chrzęścić. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez minutę.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, narysuj okrąg o średnicy 20 cm. Za pomocą sylikonowej szpatułki wyłóż masę tak, aby nie wystawała poza obrysowany okrąg i nie była płaska. Postaraj się boki „wyciągnąć” do góry.
Do nagrzanego do 120 stopni C piekarnika włóż masę. Piecz przez około 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz około 120 minut. Po tym czasie sprawdź czy beza jest sucha. Jeśli nie, daj jej więcej czasu. Jeśli będzie wysuszona wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj bezy. Poczekaj, aż piekarnik ostygnie.
Krem śmietanowy. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie zmieszaj z serkiem mascarpone.
Na bezę wyłóż masę śmietanową i ozdób pokrojonymi na połówki truskawkami.