Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Staropolski bigos ze śliwką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 175
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 175
Składniki
Kapustę kwaszoną mocno odciśnij (ew. wcześniej opłucz zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna), a następnie grubo posiekaj. Przełóż do dużego garnka. Dodaj suszone grzyby oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jagody jałowca, ew. lekko posól. Duś pod przykryciem na małym płomieniu, aż kapusta będzie miękka.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Wszystkie rodzaje mięsa pokrój na kawałki. Kiełbasę potnij w półplasterki. Boczek pokrój w grubą kostkę, lekko podsmaż na suchej patelni.
Zdejmij z patelni i na tłuszczu ze smażenia boczku lekko zrumień cebulę, rozdrobnione wcześniej mięso oraz kiełbasę. Z uduszonej kapusty zlej nadmiar wody. Dodaj do niej podsmażone mięso, boczek oraz kiełbasę razem z tłuszczem z patelni. Duś razem przez 2 –2 i 1/2 godziny.
Świeżą kapustę opłucz, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj i wraz z suszonymi śliwkami wrzuć do garnka. Ponownie przypraw na ostro. Całość duś pod przykryciem jeszcze około 1 i 1/2 (najlepiej bigos z przerwami gotować przez kilka dni). Podgrzewając, od czasu do czasu zamieszaj całość, by bigos się nie przypalił.
ok. 5 godzin i 20 minut , 1 porcja ok. 440 kcalŹródło: Tina