Do góry

Desery Przepis na:

staropolski mazurek - prosty - bez udziwnień :)

staropolski mazurek - prosty - bez udziwnień :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2118

Dodano:

Odsłon: 1048

kruche ciasto, konfitura z DomowejPiwniczki, masa migdałowa i orzechy do dekoracji przepis na 6 szt w kształcie jaja długości 20cm

Składniki

  • Kruchy spód:
  • mąka orkiszowa - 3 szklanki
  • masło - 1 szt (200g) dobrze schłodzone
  • jajo kurze - 3 żółtka (nie wyrzucać białek, będą potrzebne)
  • Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
  • Soda oczyszczona - 1/2 płaskie łyżeczki
  • mleko/śmietanka migdałowa (albo zwykła, opcjonalnie do slejenia ciasta) - 3 łyżki
  • Masa migdałowa - deoracyjne brzegi:
  • Jajo kurze - 3 białka (które zostały po oddzieleniu żółtek do spodu)
  • cukier puder trzcinowy - 1/2 szklanki
  • tapioka (lub m aką ziemniaczana) - 2 łyżki
  • mąka orkiszowa - 2 łyżki
  • mąka migdałowa (zmielone migdały) - 1 szklanka z górką
  • masło - 1 łyżka miękkiego
  • Polewa:
  • konfitura domowa - 3 słoiczki po 150 g (małe, różne smaki: wiśniowa, winogronowa, malinowa)
  • agar agar - 3 łyżeczki (po 1 na każdy smak)
  • dowolne orzechy do dekoracji (włoskie, pini, pistacje, nerkowce)
  • Opcjonalnie - wierzchnia warstwa "alleluja cookies" - przepis DOmowaPiwniczka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw kruchy spód: mąkę wysypuję na stolnicę, mieszam z cukrem.
    Wrzucam do mąki schłodzone masło i siekam je ostrym nożem tak, by drobne kawałeczki masła całe były oblepione mąką.

  2. Usypuję górkę, na środku robię krater i umieszczam w nim pozostałe składniki. Śmietanka migdałowa trochę ucieka, ale nieszkodzi.
    Jeśli mam w lodówce dużo cytryn, to dodaję otarta skórkę z cytryny, ale rzadko to robię, dlatego nie mam jej w składnikach głównych :)

  3. Krótko (naprawdę 3-4 minutki) zagniatam ciasto, wciskając w nie dłoń i przesuwając nieco po stolnicy - ze wszystkich sposobów, ten jest najszybszy :)
    Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 10- 12 minut do zamrażarki, żeby dobrze się schłodziło i stwardniało - nie może się kleić przy wałkowaniu.

    W tym czasie robię masę migdałową:
    Ubijam pianę z białek "na sztywno".
    Cięgle miksując dodaję cukier puder, potem żółtka, pojedynczo i na końcu łyżkę miękkiego masła.
    Wyłączam mikser i mieszając delikatnie łyżką dodaję tapiokę (lub makę ziemniaczaną), mąkę orkiszową, migdały.
    Nakładam masę migdałową do worka cukierniczego ze szprycą w kształcie rozety.

    A skąd mam mielone migdały ? - a stąd :) : https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html

  4. Szukam w domu czegoś co ma kształt jajka - i mam! - opakowanie na "alleluja cookies", którymi czasem obdarowuję przyjaciół.
    Rozwałkowuję ciasto na grubość na oko, na ok 1 cm, wycinam jaja i układam na blasze. To są spody mazurków.

    W tym momencie włączam piekarnik, żeby się rozgrzał do 160 stopni.

    Robię brzegi z masy migdałowej przygotowanej podczas chłodzenia spodów. Ozdobne różyczki, ślimaczki, wałeczki - fantazjowanie stylem dowolnym :)

  5. Do rozgrzanego piekarnika wkładam blachę z mazurkowymi półproduktami :)
    Piekę 25 minut góra - dół, w tym ostatnie 5 minut zmieniam półkę na wyższą i włączam tylko górną grzałkę.
    I to uwaga - im grubsze są mazurki, tym pieczenie będzie dłuższe, dlatego moje rozwałkowuję na maksimum 1 cm :)

  6. Teraz polewa z konfitury.
    Podgrzewam konfiturę - 1 smak - cały słoiczek ok 150g.
    W zimnej wodzie rozpuszczam 1 łyżkę agaru i wlewam ją do konfitury,
    Zagotowuję.
    Wylewam na mazurka, powoli, łyżką.
    ! słoiczek konfitury na 2 mazurki.

    Czynność powtarzam ze smakiem nr i smakiem nr 3 :)

    Rozpuszczam konfiturę podgrzewając ją.
    Można użyć żelatyny... ale z agarem jest szybciej :) niektóre konfitury z DomowejPiwniczki są na agarze, więc tylko je podgrzewam, by stały się płynne i wylane na mazurka utworzyły ładną, jednolitą, gładką masę.

  7. Dekoruję jeszcze zanim konfitura stężeje.

    Układam "alleluja cookies" jako wierzchnią warstwę (ale to nie jest konieczne). Przepis jest tutaj :
    https://smaker.pl/przepis-alleluja-cookies-kruche-ciastka-do-mazurka,125425,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń