Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielu miłośników kuchni chętnie sięga po stare zeszyty kulinarne babć i mam, żeby przygotować coś pysznego. Może chcesz wypróbować jeszcze starszy przepis na faworki z XIX wieku? Podzieliła się nim Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która wydawała w tym czasie liczne poradniki dotyczące gotowania. Trzeba przyznać, że smak staropolskich dań jest wyjątkowy, dlatego naprawdę warto spróbować przepis na faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wszystkie jednostki miar zostały zmienione na współczesne. Źródło: L. Ćwierczakiewicz, „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast", wyd. 11 powiększone, 1885, s. 327-328
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 11
Składniki
Na stolnicę lub blat kuchenny wysyp mąkę, dodaj rozdrobnione masło, cukier, żółtka, jaja, wlej kieliszek araku i dodaj łyżkę śmietanki. Zagnieć wszystko razem do uzyskania elastycznego ciasta (ciągnącego się).
W rondelku rozgrzej smalec (nie może być zbyt gorący, bo faworki się spalą; smaż na średnim ogniu). Rozwałkuj ciasto jak najcieniej i pokrój w długie, ukośne paski. Od razu wrzucaj je na ciepły smalec (bo inaczej stwardnieją i wyjdą niedobre).
Wyjmuj gotowe faworki łyżką cedzakową, a w czasie smażenia kolejnych sztuk, dokładaj cały czas smalec (i czekaj, aż trochę się nagrzeje). Po wyjęciu faworków, od razu posyp je cukrem wanilinowym (po wysuszeniu i ostygnięciu nie przylgnie). Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej gotowe!