Do góry

Desery Przepis na:

Stefanka

Stefanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 4389

Dodano:

Odsłon: 413

Przepis na ciasto/deser zwany także kaszakiem gdyż głównym jego składnikiem jest kaszka manna. Ciasto bez pieczenia, proste i pyszne:)

Składniki

  • mleko 1 szklanka
  • kaszka manna 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 1 łyżka kopiasta
  • masło 1 kostka
  • herbatniki /na 2 warstwy/ ok. 40 szt
  • polewa:
  • masło 12,5 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Stefanka

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy herbatnikami / u mnie wyszło 5 szt x 4 szt/.
    Do rondelka wkładamy masło, cukier i wlewamy mleko i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszkę i przesiane kakao i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Jeszcze chwilkę gotujemy by masa miała konsystencję gęstego budyniu.
    Gotową masę przekładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugą warstwą ciastek lekko dociskając.
    Polewa: masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy je. Gdy się stopi dodajemy cukier puder i kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli polewa się zważy dodajemy mleko i ponownie energicznie mieszamy. Polewą dekorujemy wierzchnią warstwę herbatników.
    Ciasto odstawiamy na godzinkę do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń