Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pochodzi z Niemiec i jest typowo ciastem bożonarodzeniowym. Jest to drożdżowa strucla naszpikowana różnymi bakaliami zwinięta z masą marcepanową i wg niemieckiej tradycji po upieczeniu powinna mieć kształt chleba .
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
Mąkę i cukier przesypać do dużej misy, dodać drożdże , sól, miękkie masło i 200ml. mleka. Wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. dodać pozostałe mleko i dalej zagniatać, w razie potrzeby dosypać mąki. Zagniatać ok. 7 minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Do ciasta dodać 3 żółtka, gałkę muszkatołową, goździki, sól, esencję waniliową, olejek migdałowy i wszystkie bakalie. Wszystko dokładnie wyrobić, aby ciasto połączyło się z bakaliami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym.ok.35cmx40cm i posmarować roztopionym masłem.
Marcepan rozwałkować na trochę mniejszy prostokąt i ułożyć go na cieście.
Zwinąć ciasto z marcepanem jak roladę i przełożyć do blachy o wym. 25 x 40 wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzać do tem.185st.C i piec ciasto przez godzinę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować je roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest bardzo smaczne i po wystudzeniu można zawinąć w folię aluminiową i przechowywać kilka tygodni. Życzę SMACZNEGO!