Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie lata w jakże pyszny sposób...Truskawkowe szaleństwo, nie za słodkie ale za to w bardzo puszystym kremie:))
Mieszamy suche składniki, czyli mąke z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, które rozdrabniamy palcami na malutkie kawałeczki i mieszamy. Dodajemy cukier. Jajka mieszamy z mlekiem w osobnej miseczce i dodajemy do suchych składników.Zarabiamy ciasto do momentu aż nie bedzie sie lepiło do ścian miski. Gotowe ciasto wykładamy na blat, wysypany mąką i formujemy kule, a następnie rękoma rozgniatamy na okrąg o wielkości spodu tortownicy.Gotowe ciasto wykładamy na blaszke prostokątną -( gdyż ciasto bedzie rosło)wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem. Pieczemy 15-20 minut na złocisty kolor w temp 220 stopni.
Studzimy ciasto. Gdy ostygnie, przecinamy go na pół, górną część ciasta kroimy na osiem równych części. Truskawki myjemy i kroimy na plasterki.
Ubijamy śmietanę, gdy bedzie sztywna dodajemy jogurt i cukier puder. Gotową mase dzielimy na dwie części, jedną połową smarujemy spód ciasta na to wykładamy truskawki i smarujemy druga połową masy. Na wierzch układamy pocięte wcześniej ciasto. Dekorujemy cukrem pudrem i połówkami truskawek. SMACZNEGO:)
lekki i bardzo aromatyczny i delikatnie słodki deser, truskawki z takimi doda...
Odsłon: 670
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53550
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14097
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166501
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 13
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53550
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14097
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166501
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 13
Składniki
Mieszamy suche składniki, czyli mąke z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, które rozdrabniamy palcami na malutkie kawałeczki i mieszamy. Dodajemy cukier. Jajka mieszamy z mlekiem w osobnej miseczce i dodajemy do suchych składników.Zarabiamy ciasto do momentu aż nie bedzie sie lepiło do ścian miski. Gotowe ciasto wykładamy na blat, wysypany mąką i formujemy kule, a następnie rękoma rozgniatamy na okrąg o wielkości spodu tortownicy.Gotowe ciasto wykładamy na blaszke prostokątną -( gdyż ciasto bedzie rosło)wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem. Pieczemy 15-20 minut na złocisty kolor w temp 220 stopni.
Studzimy ciasto. Gdy ostygnie, przecinamy go na pół, górną część ciasta kroimy na osiem równych części. Truskawki myjemy i kroimy na plasterki.
Ubijamy śmietanę, gdy bedzie sztywna dodajemy jogurt i cukier puder. Gotową mase dzielimy na dwie części, jedną połową smarujemy spód ciasta na to wykładamy truskawki i smarujemy druga połową masy. Na wierzch układamy pocięte wcześniej ciasto. Dekorujemy cukrem pudrem i połówkami truskawek. SMACZNEGO:)
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 53
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 191