Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie lata w jakże pyszny sposób...Truskawkowe szaleństwo, nie za słodkie ale za to w bardzo puszystym kremie:))
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11968
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16495
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5310
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11968
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16495
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5310
Składniki
Mieszamy suche składniki, czyli mąke z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, które rozdrabniamy palcami na malutkie kawałeczki i mieszamy. Dodajemy cukier. Jajka mieszamy z mlekiem w osobnej miseczce i dodajemy do suchych składników.Zarabiamy ciasto do momentu aż nie bedzie sie lepiło do ścian miski. Gotowe ciasto wykładamy na blat, wysypany mąką i formujemy kule, a następnie rękoma rozgniatamy na okrąg o wielkości spodu tortownicy.Gotowe ciasto wykładamy na blaszke prostokątną -( gdyż ciasto bedzie rosło)wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem. Pieczemy 15-20 minut na złocisty kolor w temp 220 stopni.
Studzimy ciasto. Gdy ostygnie, przecinamy go na pół, górną część ciasta kroimy na osiem równych części. Truskawki myjemy i kroimy na plasterki.
Ubijamy śmietanę, gdy bedzie sztywna dodajemy jogurt i cukier puder. Gotową mase dzielimy na dwie części, jedną połową smarujemy spód ciasta na to wykładamy truskawki i smarujemy druga połową masy. Na wierzch układamy pocięte wcześniej ciasto. Dekorujemy cukrem pudrem i połówkami truskawek. SMACZNEGO:)