Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Holenderskich wafli nie trzeba nikomu przedstawiać. Te okrągłe wafle, wypełnione nadzieniem karmelowym genialnie rozpuszczają się na kubku gorącej herbaty. Czego potrzeba więcej do szczęścia w zimny, deszczowy wieczór? A czy potrafisz sobie wyobrazić, że te cudowne słodkości możesz własnoręcznie przygotować w domu? Dzięki temu przepisowi być może już nigdy nie sięgniesz po gotowe stroopwafel ze sklepu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19822
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 473
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242696
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19822
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 473
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242696
Składniki
W misie miksera połącz ciepłe mleko i suche drożdże, po czym wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodaj roztrzepane jajka, roztopione masło i cukier oraz sól. Używając haka do wyrabiania ciasta drożdżowego powoli zacznij wsypywać mąkę. Wyrób ciasto, po czym przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut, aby podrosło.
W międzyczasie wykonaj nadzienie – w rondelku podgrzej wodę z cukrem, masłem i syropem kukurydzianym. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i poczekaj na zagotowanie. Następnie dodaj cynamon, sól i ekstrakt waniliowy. Podgrzewaj do uzyskania gęstego karmelu, po czym zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia na 10 minut.
Rozgrzej okrągłą gofrownicę. Możesz posmarować wnętrze olejem za pomocą pędzelka. Ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na małe kulki. Każdą z nich spłaszczaj i układaj na rozgrzanej płycie gofrownicy. Trzymaj wafelek w urządzaniu, aż nabierze złotobrązowego koloru, po czym odkładaj na talerz i w razie potrzeby odetnij (ostrym nożem) nierówne brzegi ciastka. Kontynuuj proces do wykończenia składników.
Na wafelku układaj 1-2 łyżki nadzienia karmelowego i przykrywaj drugim ciastkiem. Powtórz z pozostałymi waflami. Stroopwafel możesz jeść na zimno lub ułożyć na kubku gorącej herbaty i pozwolić, aby wafelek zmiękł, a karmel stał się bardziej kremowy.