Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Holenderskich wafli nie trzeba nikomu przedstawiać. Te okrągłe wafle, wypełnione nadzieniem karmelowym genialnie rozpuszczają się na kubku gorącej herbaty. Czego potrzeba więcej do szczęścia w zimny, deszczowy wieczór? A czy potrafisz sobie wyobrazić, że te cudowne słodkości możesz własnoręcznie przygotować w domu? Dzięki temu przepisowi być może już nigdy nie sięgniesz po gotowe stroopwafel ze sklepu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5630
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29155
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5630
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29155
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Składniki
W misie miksera połącz ciepłe mleko i suche drożdże, po czym wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodaj roztrzepane jajka, roztopione masło i cukier oraz sól. Używając haka do wyrabiania ciasta drożdżowego powoli zacznij wsypywać mąkę. Wyrób ciasto, po czym przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut, aby podrosło.
W międzyczasie wykonaj nadzienie – w rondelku podgrzej wodę z cukrem, masłem i syropem kukurydzianym. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i poczekaj na zagotowanie. Następnie dodaj cynamon, sól i ekstrakt waniliowy. Podgrzewaj do uzyskania gęstego karmelu, po czym zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia na 10 minut.
Rozgrzej okrągłą gofrownicę. Możesz posmarować wnętrze olejem za pomocą pędzelka. Ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na małe kulki. Każdą z nich spłaszczaj i układaj na rozgrzanej płycie gofrownicy. Trzymaj wafelek w urządzaniu, aż nabierze złotobrązowego koloru, po czym odkładaj na talerz i w razie potrzeby odetnij (ostrym nożem) nierówne brzegi ciastka. Kontynuuj proces do wykończenia składników.
Na wafelku układaj 1-2 łyżki nadzienia karmelowego i przykrywaj drugim ciastkiem. Powtórz z pozostałymi waflami. Stroopwafel możesz jeść na zimno lub ułożyć na kubku gorącej herbaty i pozwolić, aby wafelek zmiękł, a karmel stał się bardziej kremowy.