Do góry

Desery Przepis na:

Strucla makowa

Strucla makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 670

Dodano:

Odsłon: 3930

Święta bez maku, to takie mało kompletne święta. Prosta w wykonaniu strucla makowa pozwoli Wam oszczędzić czas a tym samym zaskoczyć gości pysznym ciastem.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 żółtek
  • 175 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek suszonych drożdży
  • 275 ml mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wnailiowego
  • 475 g mąki pszennej
  • Masa makowa:
  • 1/2 szklanki białek
  • 2 szklanki mielonego maku
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • wg uznania bakalie
  • 1/2 szklanki miodu
  • 75 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Strucla makowa

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    W misce ubij żółtka z cukrem na jasną puszystą masę, dodawaj stopniowo rozpuszczone masło (cienką strużką) oraz ekstrakt waniliowy. W garnku podgrzej mleko i dodaj drożdże, cały czas mieszając aż się rozpuszczą. Następnie w dużej misce przesiej mąkę i wlej jajka z masłem oraz mleko z drożdżami. Całe ciasto dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

  2. Masa makowa:
    W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodaj na koniec cukier, po 1 łyżce aż masa będzie gładka i lśniąca. Mak wymieszaj z rozpuszczonym masłem i miodem. Dodaj wszystko do białek dokładnie i powoli wymieszaj całość. Dodaj następnie bakalie i znów wszystko wymieszaj.

  3. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kwadrat o boku 28-30 cm (w zależności od tego jaką masz formę do babki). Blat najlepiej podsyp mąką by ciasto się nie kleiło za bardzo. Na wierzchu ciasta rozsmaruj masę makową. Boki ciasta złóż do środka, a następnie pozostałość zwiń w rulon.

  4. Włóż do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń