Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz bliżej święta, wiec mam dla was propozycje idealna na świąteczny stół. Zapiszcie przepis na później️
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 866
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1690
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4064
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 111
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 866
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1690
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4064
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 111
Składniki
Proporcja na 2 strucle, wymiary keksówki 35x14cm
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia ok. 15 min.
Mąkę przesiać do głębokiej miski. Jajka z cukrem, masło stopić. Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte jajka. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe masło. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne. Zostawić w misce, do momentu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Ciasto posmarować masą makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon. Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min.
Posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 minut.
Po wystudzeniu, struclę ozdobić polewą czekoladową. Na wierzch dać skórkę pomarańczową oraz cytrynową.