Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz bliżej święta, wiec mam dla was propozycje idealna na świąteczny stół. Zapiszcie przepis na później️
Dziś dzień hot doga, więc warto poświętować na bogato. Taki wypasiony hot dog...
Odsłon: 12
Dziś dzień hot doga, więc warto poświętować na bogato. Taki wypasiony hot dog...
Odsłon: 12
Składniki
Proporcja na 2 strucle, wymiary keksówki 35x14cm
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia ok. 15 min.
Mąkę przesiać do głębokiej miski. Jajka z cukrem, masło stopić. Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte jajka. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe masło. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne. Zostawić w misce, do momentu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Ciasto posmarować masą makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon. Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min.
Posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 minut.
Po wystudzeniu, struclę ozdobić polewą czekoladową. Na wierzch dać skórkę pomarańczową oraz cytrynową.