Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz bliżej święta, wiec mam dla was propozycje idealna na świąteczny stół. Zapiszcie przepis na później️
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1180
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31208
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3631
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4593
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1180
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31208
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3631
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4593
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8120
Składniki
Proporcja na 2 strucle, wymiary keksówki 35x14cm
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia ok. 15 min.
Mąkę przesiać do głębokiej miski. Jajka z cukrem, masło stopić. Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte jajka. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe masło. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne. Zostawić w misce, do momentu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Ciasto posmarować masą makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon. Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min.
Posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 minut.
Po wystudzeniu, struclę ozdobić polewą czekoladową. Na wierzch dać skórkę pomarańczową oraz cytrynową.