Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepyszny schabik przygotowałam z przepisu Gotujtosam oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-wedliny/przepis-schab-wieprzowy-peklowanie-parzenie-domowa-wedlina-rolada-schabowa,2037030,gotujtosam.html Schabik wyszedł przepyszny, mięsko soczyste i kruche. Smaku mięsa nie da się opisać, musicie przygotować sami i wypróbować przepis na ten przepyszny schabik. Polecam
garnek, nóż, papier do pieczenia, folia spożywcza, folia aluminiowa , blaszka , foremka,
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2875
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 441
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2442
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2875
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 441
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2442
Składniki
Na samym początku przygotujemy solankę. Do większego garnka wlewamy 300 ml. wody, dodajemy rozdrobniony czosnek, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach, garnek wstawiamy na gaz , całość doprowadzamy do zagotowania , następnie do garnka dolewamy resztę zimnej wody, wsypujemy sól peklującą i sól morską, dokładnie mieszamy aż sól się rozpuści , garnek odstawiamy w chłodne miejsce aby solanka się przestudziła. Schab przepłukać pod zimną, bieżącą wodą , nastepnie schab należy przekroić, ale nie do końca, tak by uzyskać jeden większy płat mięsa. Gdy solanka się przestudzi i jest już chłodna , wkładamy do solanki płat schabu, od góry dociskając talerzykiem tak aby mięso nie wystawało z solanki i było całe zakryte solanką. Garnek od góry zakrywamy owijając folią spożywczą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na dwa dni aby mięso się zapeklowało - zamarynowało. Po tym czasie czyli po dwóch dniach schab układamy na papierze do pieczenia i zawijamy w roladę, cały czas mocno dociskając. Nastepnie owijamy papierem , również dociskając, ponieważ do tego przepisu nie używamy sznurka. Papier na końcach zakręcamy jak cukierka. Dodatkowo owijamy w folię aluminiową aby podczas parzenia mięso czyli schab nie wytracał wilgoci. Tak przygotowaną roladę możemy już parzyć , lecz najpierw całą roladę tak owinięta wkładamy do foremki metalowej lub po prostu do keksówki, mocno od góry po włożeniu dociskamy aby rolada się ładnie uformowała. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 95 stopni góra - dół bez termo obiegu i parzymy przez 2 godziny. Po 2 godzinach parzenia piekarnik wyłączamy zostawiając foremkę jeszcze przez 20 minut. w piekarniku. Blachę z foremką wyjmujemy z piekarnika odkładamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ostygnie foremkę z roladą wkładamy do lodówki na 12 godzin. aby stężała. Rolady nie wyjmujemy z foremki i nie rozwijamy dopiero po 12 godzinach. Smacznego
Rolada schabowa po wyjęciu z foremki i rozwinięciu z papieru , gotowa do krojenia. Smacznego
Rozkrojony schab.
Rolada zawinięta w papier a następnie folię aluminiową.
Rolada włożona do foremki. Gotowa do parzenia.
Rolada po rozkrojeniu gotowa do podania. Smacznego