Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla makowa z bakaliami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji 1 zł.
Podgrzewamy mleko, wsypujemy łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Mieszamy. Nie gotujemy. Drożdże kruszymy i wrzucamy do mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Trzy żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy je do mąki. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Na końcu wlewamy przestudzone, stopione masło. Znowu wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mak zalewamy wrzącym mlekiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Mielimy dwa razy. W garnku rozpuszczamy masło, przesmażamy w nim mak, ciągle mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy białka na sztywną pianę. Bakalie, cukier, miód i pianę dodajemy do ostudzonej masy. Możemy też dodać kilka kropli olejku migdałowego. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na cienkie prostokąty. Rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy dwie rolady. Przenosimy do foremek wyłożonych pergaminem i wyrośnięte wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200oC. Dekorujemy lukrem, bakaliami.
Wartość odżywcza porcji 150 kcal. Białko 5,8 g/Tłuszcz 16,2 g/Węglowodany 58 g.Źródło: Rewia