Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa strucla makowa, zwinięta w ślimak. Dodatkowo udekorowana śliwkami i lukrem cytrynowym. Ciasto ładnie wygląda i jest pyszne.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3545
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1204
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4215
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3545
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1204
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4215
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
Składniki
ciasto-Zaczynamy od rozczynu, rozcieramy drożdże z cukrem, mąką i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do jajek, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodajemy sól, mleko i chwilę mieszamy drewnianą dużą łyżką. Wlewamy rozpuszczone i letnie masło, mieszamy.Potem zagniatamy ręką do momentu ,aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykrywany ręcznikiem kuchennym i odstawimy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 8 części (4 na każdą tortownicę). Bierzemy porcje,kulkujemy w dłoniach i rozciągamy. Potem wałkujemy, podsypując mąką. Smarujemy 8 częścią zmieszanego maku z puszki z makiem mielonym. Zwijamy w rulon, potem w ślimak i układamy do wysmarowanej tortownicy.Następne części tak samo robimy z tym, że zwijamy już wokół pierwszego ślimaka w tortownicy.Z dwoma częściami postępujemy tak samo.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
W przestrzeniach między struclami, wkładamy cząstki śliwek. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok.45 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.
Zdjąć obręcz z tortownicy i odstawić do wystudzenia.
lukier-Cukier puder wraz z sokiem, wymieszać z odrobiną gorącej wody, na lejącą papkę.Pędzelkiem posmarować tylko części widocznego ciasta.