Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w domu gości zawsze na świątecznym stole... jest pracochłonna i pyszna
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Przygotowanie ciasta: drozdze rozkruszyc i wymieszac z 2 łyzkami cukru , kilkoma łyzkami przesianej mąki i ciepłym mlekiem , przykry ścierką i odstawic w ciepłe miejsce.Zółtka utrzec z pozostałym cukrem i wymieszac z wyrośniętym rozczynem.Dodac całe jajka.Wsypac mąkę wymieszac i wyrobic ciasto.Pod koniec wyrabiania gdy ciasto bedzie odstawac od ręki dodac roztopione wcześniej i lekko przestygniete masło, na końcu dodac cukier waniliowy i odstawic do wyrosnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotowanie masy makowej: W garnku zagotowac mleko ,dodac mak i parzyc przez ok50 min na małym ogniu cały czas mieszając żeby się nie przypalił.Gdy gotowy odsączyc na sicie i zmielic 2 razy.W duzym garnku masło roztopic z miodem , dodac drobno zmielone orzechy i migdały.Następnie dodac sparzone wcześniej we wrzątku rodzynki , skórkę pomarańczową i aromat waniliowy.Na końcu dodac zmielony mak i cały czas mieszając podgrzewac na małym ogniu przez ok 15 minut.Zółtka utrzec z cukrem i połaczyc z przestygnietym makiem.Z białek ubic pianę i delikatnie wymieszac z masą makową.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objetośc , rozwałkowac na dwa długie i cienkie prostokątne placki. Rozsmarowac na nich masę makową , zrolowac struclę wzdłuż dłuższego brzegu i wyłożyc na 2 wąskie długie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i posmarowane tłuszczem i odstawic na 20 min do wyrośniecia.Gdy wyrosna wstawic do piekarnika na ok 50 min 190 stopni.Upieczone i schłodzone polukrowac .Smacznego