Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z dżemem

Strucla z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 641

Ciasto może trochę nietypowe, bo jest to niby tradycyjne strucla, ale z ciasta kruchego. W każdym razie ja takie ciasto robiłam i jadłam pierwszy raz. Mimo to, ciasto bardzo mi posmakowało, więc na pewno nie będzie to pierwszy i ostatni raz. Zdecydowałam się na zrobienie takiego ciasta, ponieważ chciałam zrobić coś na szybko dla gości, żeby było do kawy.

Składniki

  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125g masła
  • 1 słoiczek dżemu np. truskawkowego
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Strucla z dżemem

Przygotowanie

  1. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodałam szczyptę soli. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy. Dodałam pokrojone na plasterki, zimne masło. Wbiłam jajka. Wlałam sok z cytryny. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Można trochę podsypać mąką, gdyby się kleiło. Zagniecione ciasto przełożyłam na blat posypany mąką i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm i grubości ok. 0,5cm. Rozwałkowane ciasto posmarowałam równomiernie dżemem i zwinęłam w roladę. Zwinięte ciasto przełożyłam do prostokątnej formy keksówki o wymiarach 30x12cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry. Ciasto jest pyszne jeszcze lekko ciepłe, jak i po całkowitym wystudzeniu. Ciasto jest chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie za sprawą dżemu. Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń