Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30915
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3638
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4429
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1138
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30915
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3638
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4429
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1138
Składniki
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże ruszyły. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i szczyptę soli. Gdy drożdże urosną wlać je do miski z mąką, dodać roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrobić elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, przykryć je ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i podsmażyć na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 5-7 minutach smażenia, jabłka zdjąć z palnika, dodać cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm . Na ciasto wyłożyć prażone jabłka i zwinąć tak jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę przeciąć na połowę i umieścić w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte strucle posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 40 minut.