Desery Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: Do przesianej mąki dodać cukier, cukier waniliowy, pokruszone drożdże, wlać mleko. To wszystko rozmieszać, dodać żółtka i wyrabiać ręką około 20 min. Dodać 6 dag roztopionego masła i ponownie wymieszać na gładką masę. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Farsz makowy: Suchy mak zalać litrem wrzącej wody, postawić na bardzo małym ogniu na 8-10 min. Mak powinien puszczać lekkie bąbelki. Odstawić do ostygnięcia. Dobrze napęczniały mak odcedzić na bardzo gęstym sicie i trzykrotnie zemleć.
W dużym garnku rozpuścić dużą łyżkę masła, dodać miód, zmielony mak, bakalie wg uznania i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, pozostawić na małym ogniu przez 10 min, często mieszając. Odstawić z ognia. Gdy masa dobrze przestygnie dodać 3 całe jajka. Następnie kieliszek alkoholu.
Przygotowane ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta i przykryć równą warstwą makowego farszu w taki sposób, by po bokach pozostało po 2 cm wolnego ciasta. Ostrożnie zwinąć, nałożyć na papier do pieczenia, zwinąć tak aby zostało troszkę luzu. Odstawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piec 180stopni przez około 50 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

pesto 24 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Niestety ale wyszła mi jakaś masakra. To ciasto chyba trzeba by podzielić na 2 części i zwinąć 2 mniejsze i zgrabniejsze makowce. Ja zwinęłam jeden zgodnie z instrukcją, a w trakcie pieczenia zaczęło tak wyrastać z obu końcówek, że zafajdało mi cały piekarnik... a to co zostało w środku papierowego rulonu zamieniło się w zakalec :( Makowiec był tak wielki, że spalił się prawie na czarno z zewnątrz a w środku pozostał niedopieczony. ciasto w całości musiało wylądować w koszu, niestety. :(0 Kto głosował? | Odpowiedz

nana 08 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
na pewno smaczna ta strucla,tak starannie przygotowane skladniki........a nie mak z puszki,,,,,,,warto zadac sobie trudu,jezeli ciasto ma byc ciastem...czyms co zadowoli nie tylko nasze kupkii smakowe...no i estetyka tez swoje robi .........brawo6 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 17 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
cała sztuka w zawijaniu w papier do pieczenia, trzeba to zrobić dokładnie i zostawić około 1cm luzu:)7 Kto głosował? | Odpowiedz

gosia29 17 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam struclę makową, tylko moja nigdy tak pięknie nie wygląda zawsze podczas pieczenia gdzieś pęknie.Twoja wyborna!
7 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 16 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Strucla wygląda bardzo smacznie. Jedno z moich ulubionych ciast.5 Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz