Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna strucla z makiem i bakaliami, smakuje zawsze, nie tylko w święta.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 117
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 117
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Składniki
Masa makowa: Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.
Ciasto: Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże w płynie (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rozwałkowujemy 2 kwadraty o bokach 30 cm 30 cm. Na rozwałkowany kwadraty z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm.
Zwijamy w rulon, boki zlepiamy. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem) i układamy na blasze. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Upieczone strucle polewamy lukrem lub polewą czekoladową. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem, ponieważ zawinięte strucle nam podrosną) i układamy na blasze. Z pozostałego ciasta i masy makowej zrobiłam 4 bułeczki makowe.
Smacznego!!!