Do góry

Desery Przepis na:

Strzępiec.

Strzępiec.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9164

Dodano:

Odsłon: 126333

Pyszne kruche ciasto, znane i popularne. Idealne do kawki lub herbatki.

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 0,5 kostki masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • słoik dżemu porzeczkowego ( 400 g )
  • łyżka kakao
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 1 kisiel wiśniowy lub żurawinowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Strzępiec.

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
    Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, na dno ścieramy na tarce o grubych oczkach jedno ciasto białe, na to wykładamy dżem z czarnych porzeczek ( najlepszy jest taki robiony w domu bo jest gęsty). Na dżem ścieramy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pod koniec wsypujemy kisiel mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto.
    Na wierzch ścieramy drugie białe ciasto.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ponad godzinę u mnie 75 minut w 170 stopniach.
    Po upieczeniu możemy polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
    U mnie obyło się bez dodatkowych dekoracji i tak szybciutko znikało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 06 czerwca 2015 To prawda niezawodne i smaczne ciacho, a nazwa w każdym rejonie inna.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 02 czerwca 2015 Niezawodne, smaczne ciasto. U mnie w rodzinie nazywa się Pleśniak i najczęściej robione jest z powidłami śliwkowymi.

71 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aloha 26 maja 2015 U mnie robi się to z jabłkami a czasem z serem, pyszne, tylko nazywamy to ciasto Kruszoniec :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń