Do góry

Desery Przepis na:

Styropian

Przepis dnia 2014-11-06
Styropian

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3584

Dodano:

Odsłon: 49467

Ciasto kruche, kokos i ... no właśnie. Wypiek przypomina do złudzenia sernik, jednak nie ma w nim ani grama sera. Jak to możliwe i czy to możliwe? Sprawdź!

Składniki

  • Ciasto
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Masa:
  • 1 litr śmietany 18% lub 12%
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • 1 mały słoiczek powdeł śliwkowych lub czekośliwka
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Styropian

Przygotowanie

  1. Masło siekamy na kawałki. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i cukier. Ciasto wyrabiamy ręką albo mikserem aż do połączenia składników. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie foremkę wysmarowujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta wyklejamy dokładnie foremkę i nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy porcjami cukier (wanilinowy również) nie przerywając miksowania. Gdy w całości się rozpuści dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia się mas.Dodajemy budynie oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

  3. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła, a następnie wylewamy masę śmietanowo - białkową. Wkładamy na 5 -10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Na masę wykładamy starte na tarce o dużych oczkach ciasto (będzie to łatwiejsze, jeżeli wcześniej włożymy je do zamrażarki). Pieczemy aż do zrumienienia się ciasta około 45 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam ciast w foremce o wymiarach mniej więcej kartki a4 - można w nieco większej, wtedy ciasto wyjdzie niższe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

viktoria 20 marca 2015 ciasto mało skomplikowane,fajnie wyglada po upieczeniu, ale w smaku dość nijakie,nikt nie poprosił o dokładkę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

susi 06 listopada 2014 1 litr śmietany?,... o Boże,... jaka bomba kaloryczna'... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 06 listopada 2014 Bardzo smaczne ciasto. Z powidłami jeszcze nie robiłam. Świetna propozycja. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń