Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Surówka z marchewki na ciepło"
...ale pyszny.
Odsłon: 604
Polecam.
Odsłon: 562
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 58
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 52
...ale pyszny.
Odsłon: 604
Polecam.
Odsłon: 562
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 58
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 52
Składniki
Marchewki oczyść, opłucz i osusz. Posiekaj je w małą kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obraną cebulę poszatkuj. Strąki papryki umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój.
Pomidory opłucz, pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skórki. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju.
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na jasnozłoty kolor. Wrzuć rozdrobnioną marchewkę. Chwilę smaż razem. Wlej szklankę wody. Dodaj 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Dodaj łyżkę masła. Duś na małym ogniu 10 minut.
Wrzuć paprykę oraz pomidory. Duś razem jeszcze kilka minut. Jarzynkę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Udekoruj ziołami.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety