Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek, przekładamy go do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy, wylepiając boki formy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy.
Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą.
Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 minut.
Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze sw...
Odsłon: 11279
Przepyszne ciasteczka, pozostają długo świeże. Szybkie do wykonania.
Odsłon: 49
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7584
To taki domowy fastfood, może być na obiad, śniadanie, kolację
Odsłon: 71
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 140
Przepyszne ciasteczka, pozostają długo świeże. Szybkie do wykonania.
Odsłon: 49
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7584
To taki domowy fastfood, może być na obiad, śniadanie, kolację
Odsłon: 71
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 140
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek, przekładamy go do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy, wylepiając boki formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy.
Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą.
Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 minut.
Przepisy Desery
Desery
Słodki bałagan z Eton
Desery
Puszysta rolada z truskawkami. Krem rozpływa się w ustach
Desery
Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi
Desery
Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką
Słodki bałagan z Eton
Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty, klasyczny, letni deser z owoców, bez i bi...
Odsłon: 12
Puszysta rolada z truskawkami. Krem rozpływa się w ustach
Biszkopt, kremowe nadzienie i truskawki, czego chcieć więcej? Jeśli jesteś zw...
Odsłon: 28