Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczna zalewajka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Składniki
Przygotuj 2 l przegotowanej letniej wody. Do kamiennego garnka wsyp mąkę pszenną. Rozmieszaj ją z częścią wody. Powstałą papkę rozprowadź pozostałą wodą.
Obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaj do zakwasu. Garnek obwiąż gazą. Odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce (np. na słoneczny parapet).
Kiełbasę i boczek zalej 1 l wody. Gotuj 20 min, wyjmij. Obrane zie mniaki pokrój w kostkę. Zalej wywarem, w którym gotowały się boczek i kiełbasa. Dodaj liście laurowe oraz po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj, 15 min.
Wlej zakwas i, mieszając, zagotuj. Zupę przypraw resztą roztartego ze szczy ptą soli czosnku oraz suszonym majerankiem.
Cebule obierz, pokrój w talarki, podsmaż na kilku łyżkach oleju razem z posiekanym boczkiem. Dodaj do zupy. Udekoruj świeżą natką.
Czas (bez gotowania) ok. 25 min; porcja – 380 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety