Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka w towarzystwie drożdżowych zajączków to bardzo smaczna świąteczna dekoracja.
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 39
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 108
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 39
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 108
Składniki
Mleko podgrzać, rozpuścić i przestudzić masło. Drożdże pokruszyć i zasypać łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, dokładnie wymieszać i dodać drożdże, jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawać masło i zagniatać do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (aby podwoi swoją objętość) Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały. Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blasze. Z wałka ciasta odcinaj wąskie paski (uszy), układać je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha) Patyczkiem docisnąć końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Przestudzone udekorować robiąc wąsy pisakami cukrowymi a oczy z perełek. Smacznego.
Zawsze robię podwójną ilość ciasta i robię z niego zajączki i babkę. Ładnie się prezentuję na świątecznym stole.