Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne Makówki

Świąteczne Makówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11282

Dodano:

Odsłon: 2199

Jak co roku będą na moim świątecznym stole. Proste i smaczne danie.

Składniki

  • 1 spora czerstwa chałka
  • mak 500 g
  • masło 50 g
  • mleko 500 ml
  • miód 125 ml
  • orzechy 100 g
  • migdały 50 g
  • skórka pomarańczowa 3 łyżki
  • aromat migdałowy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak sparzyć osączyć, lekko podgotować, zmielić w maszynce. zalać wrzącym mlekiem i dodać masło, posiekane bakalie ( zostawiając kilka do dekoracji), zagotować.
    Zdjąć o ognia, dodać miodu, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Czerstwą chałkę pokroić w plastry. Tradycyjnie kroi się w cieniutkie kromki, ale do tej w kwadratowej formie kroiłam na grubość 1 cm.
    Masę i bułkę układamy warstwami w salaterce ( lub w foremce).
    Pierwsza warstwa to pokrojona bułka, ostatnia wierzchnia to mak.
    Potrawa powinna stać kilka godzin w chłodnym miejscu.
    Wierzch dekorujemy orzechami i obranymi migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń