Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4529
Dodano: 19.12.2018
Odsłon: 10106
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Miskę odstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię lub formę do orzeszków. Z ciasta formujemy małe kulki i układamy w każdym otworze patelni. Dociskamy drugą częścią formy i pieczemy po ok 1-2 min. z każdej strony. Upieczone studzimy na kratce.
krem: Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 20 min do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem a następnie dodajemy wystudzone orzechy.Dobrze wszystko razem ucieramy.
Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech. Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Poziomka82 20 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
JAKI CZAS MOŻNA JE PRZECHOWYWAĆ BEZ NADZIENIA???1 Kto głosował? | Odpowiedz

ElMar 19 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Super wyszły te orzeszki:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 19 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Super wyglądają, jak prawdziwe :) Pyszne słodkości, mniam :D1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 19 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
cudnie Ci wyszły, ja robiłam tylko raz, więc tym bardziej podziwiam :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia882 19 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Orzeszki uwielbiam. Raz robiłam, ale sa strasznie pracochłonne.1 Kto głosował? | Odpowiedz