Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne świąteczne orzeszki z orzechowym kremem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11159
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4920
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1082
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9686
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1442
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11159
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4920
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1082
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9686
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1442
Składniki
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Miskę odstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię lub formę do orzeszków. Z ciasta formujemy małe kulki i układamy w każdym otworze patelni. Dociskamy drugą częścią formy i pieczemy po ok 1-2 min. z każdej strony. Upieczone studzimy na kratce.
krem: Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 20 min do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem a następnie dodajemy wystudzone orzechy.Dobrze wszystko razem ucieramy. Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech. Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!