Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
W rondelku rozpuścić miód,masło, cukier (nie może się zagotować).Do ostudzonej masy dodać mąkę,jajo,sodę rozpuszczoną w mleku,przyprawę do piernika.Wszystko razem zmiksować i odstawić na noc do lodówki.
Masa będzie bardzo kleista,należy ją przełożyć na stolnicę,podsypać mąką,ciasto rozwałkowywać,wycinać kształty.Układać na blachę piec ok.20 min 180st.Po upieczeniu lukrować ,dekorować.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

renka 20 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ok ! dzięki ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 20 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Czy blachę pod pierniczki trzeba smarować?0 Kto głosował? | Odpowiedz

justysiaczka 19 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
znam te pierniczki robię je co roku na świeta. Przechowuje je w puszce bardzo długo i są zawsze mięciutkie i pyszne0 Kto głosował? | Odpowiedz

justysiaczka 19 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
znam te pierniczki , robię je co roku na święta .Proponuję dać po wyrobieniu ciasto na noc do lodówki , jest wtedy lepsze nie klei się , tak mam w moim przepisie. Ciasto na pierniczki jest powinno być w lodówce a szczególnie ten przepis. a propo pierniczki są pyszne , mięciutkie i przechowywane w puszce długo utrzymują świeżość.1 Kto głosował? | Odpowiedz

jolkamilka 12 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Dodaję do ulubionych,po degustacji napiszę opinię.Pozdrowionka0 Kto głosował? | Odpowiedz

yumi 24 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
mmmm u nas w tamtym roku w szkole robiono takie0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 15 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Przypomina mi się dzieciństwo :D gdy byłam mała, robiłam z mamą gigantyczne ilości takich ciasteczek, uwielbiałam je wykrawać foremkami i ozdabiać ;) potem nie miał ich kto jeść, bo zawsze było ich za dużo ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Floetka 15 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Pierniki na sztucznym miodzie dłużej utrzymują miodowy zapach. To tak, jakby dodać cukier aromatyzowany. Nie popadajmy w przesadę z naturalnymi produktami: naturalny miód po pierwsze często uczula, po drugie traci swoje zdrowotne właściwości w wysokiej temperaturze, więc dodawanie go do wypieków ze względu na właściwości zdrowotne mija się z celem. Przepis bardzo fajny, na pewno wykorzystam przed świętami :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

agus32 15 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Niekoniecznie, ja akurat taki miałam w domu więc tak podałam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 14 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
A czy ten miód koniecznie musi być sztuczny?0 Kto głosował? | Odpowiedz