Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przestawiam sprawdzony przepis na świąteczne pierniki. Pierniki są pyszne o korzennym smaku. Z tej porcji wychodzi około 200 sztuk pierników. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Ja wkładam je do puszki i mogą tam bardzo długo leżeć, polecam!
Z tej ilości mąki wyjdzie nam 5 pizz po 200 gram na pizzę. Pizza z tego ciast...
Odsłon: 17080
Lekki, kremowo-śmietankowy, złamany nutą kokosowo-pomarańczową z gorzką czeko...
Odsłon: 51
Po prostu rozpływa się w ustach. Mięciutka bezą , truskawki, budyń i kruche...
Odsłon: 226
Mój piątkowy obiad to młode ziemniaczki z koperkiem świeżym, sadzonym jajkiem...
Odsłon: 31
Idealne na letnie zdrowe śniadanie . Proste i szybkie do przygotowania , może...
Odsłon: 64
Lekki, kremowo-śmietankowy, złamany nutą kokosowo-pomarańczową z gorzką czeko...
Odsłon: 51
Po prostu rozpływa się w ustach. Mięciutka bezą , truskawki, budyń i kruche...
Odsłon: 226
Mój piątkowy obiad to młode ziemniaczki z koperkiem świeżym, sadzonym jajkiem...
Odsłon: 31
Idealne na letnie zdrowe śniadanie . Proste i szybkie do przygotowania , może...
Odsłon: 64
Składniki
Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większej misce) na 20 minut. Mąkę, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodać zmieloną kawę, przyprawę do piernika i przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem na puszystą masę. Masło i smalec rozpuścić, wystudzić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do sypkich składników. Wymieszać rękami i połączyć, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na 1 dzień.
Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałować na grubość 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra-dół 10-12 minut. Pierniki wystudzić. Lukier: cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Mieszać rózgą kuchenną, aż powstane lukier lub miksować mikserem kuchennym 10 minut na niskich obrotach używając mieszadeł (nie ubijaków do piany). Lukier powinien być gładki i gęsty. Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować w dowolny sposób. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Serniczek na zimno
Desery
Ciasteczka bananowo-owsiane ze słonecznikiem bez jajek i cukru
Desery
Tradycyjne kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Desery
Ciasto serowe z rabarbarem
Serniczek na zimno
Lekki, kremowo-śmietankowy, złamany nutą kokosowo-pomarańczową z gorzką czeko...
Odsłon: 51
Ciasteczka bananowo-owsiane ze słonecznikiem bez jajek i cukru
Proponuję dziś przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka, bez jajek i cukru, bana...
Odsłon: 65