Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny deser migdałowy z musem malinowym

Świąteczny deser migdałowy z musem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 664

Dodano:

Odsłon: 263

Szybki i łatwy do zrobienia deser z kaszy jaglanej, płatków mogdałowych i malin.

Składniki

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 21/2 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu
  • 25 dkg malin
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • mięta do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świąteczny deser migdałowy z musem malinowym

Przygotowanie

  1. Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 miodu oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.
    Foremki posmarować olejem i wyłożyć masę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
    W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 miodu do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
    Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, migdałami i miętą .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń