Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciacho na święta.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7957
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 334
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3318
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 611
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7957
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 334
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3318
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 611
Składniki
Wykonanie: Do rondelka wlać wodę, dodać miód, margarynę, cukier, wszystko rozpuścić na małym ogniu i chwilę podgotować aż rozpuści się cukier.
Następnie ostudzić, dodać mąkę, sodę oczyszczoną i miksować dodając po jednym żółtku. Wsypać przyprawę do piernika i wlać mleko. Na koniec ubić białka na sztywno i wszystko wymieszać razem łyżką. Wsypać rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem. Rodzynki możemy zastąpić orzechami włoskimi.
Dwie foremki keksowe o wymiarach 12x35 dobrze posmarować tłuszczem, posypać bułka tarta i wylać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 70 stopni, włożyć ciasto, podkręcić temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Zawsze trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka, łyżeczki rumu i udekorować świątecznie. Najlepszy jest po trzech dniach od upieczenia. Placek najlepiej jest upiec tydzień przed świętami.