Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny sernik gotowany

Świąteczny sernik gotowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3642

Dodano:

Odsłon: 13770

Aksamitny sernik bez pieczenia z dodatkiem korzennych ciasteczek i karmelowej polewy

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru (35 g)
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
  • ok. 100 g herbatników maślanych
  • ok. 100 g ciastek korzennych
  • Polewa:
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej lub karmelowej
  • kilka łyżek mleka (ok. 5)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świąteczny sernik gotowany

Przygotowanie

  1. Jajka rozbełtaj za pomocą trzepaczki
    Budyń rozmieszaj z mlekiem
    W dosyć dużym garnku rozpuść na małym ogniu masło
    Dodaj cukier i cukier waniliowy, mieszaj do rozpuszczenia
    Dodaj ser i mieszaj aż wszystko uzyska jednolitą konsystencję (cały czas podgrzewając na małym ogniu)
    Wlej rozmieszane jajka i budyń z mlekiem a następnie gotuj 10-15 min na małym ogniu cały czas mieszając aż masa wyraźnie zgęstnieje i uzyska aksamitną konsystencję

  2. Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników i wyłóż na nie połowę gorącej masy serowej
    Przykryj warstwą ciastek korzennych i wyłóż drugą część masy serowej
    Przykryj kolejną warstwą herbatników

  3. W kąpieli wodnej rozpuść w osobnych miskach czekoladę mleczną i białą dodając ok. 2-3 łyżki mleka, żeby uzyskać gęstą ale dosyć lejącą konsystencję
    Poczekaj aż czekolada lekko ostygnie a następnie polej sernik tworząc wzorki za pomocą wykałaczki

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń