Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na ręcznie ucierany sernik z makutry. To świąteczny sernik z rodzynkami, na który przepis dostałem od swojej Teściowej, a który zawsze pojawia się na jej stole przy specjalnych okazjach. Trochę trzeba włożyć to ciasto serca, ale absolutnie jest tego warte. Sernik jest delikatny, kruchutki, a do tego pełno w nim mięciutkich rodzynek. W smaku jest lekko waniliowy i słodki, a całość balansuje polewa z gorzkiej czekolady. Jeśli nie macie pod ręką makutry, możecie przygotować to ciasto przy pomocy miksera – poszczególne kroki będą dokładnie takie same, a smak równie bajeczny.
Bigos świąteczny ugotowany ze świeżej i kiszonej kapusty z golonką, pieczarka...
Odsłon: 2383
Smaczny sernik świąteczny z rodzynkami i polewą czekoladową. Idealny na świąt...
Odsłon: 1060
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 119
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1072
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 404
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 28054
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 58
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 119
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1072
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 404
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 28054
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 58
Składniki
Szklankę rodzynek zalej gorącą wodą. Naczynie z rodzynkami odstaw na czas przygotowania masy serowej.
Do makutry przełóż 160 g miękkiego masła. Tłuszcz utrzyj drewnianą pałką do uzyskania jasnej i gładkiej masy. Dodaj w kilku partiach 160 g cukru pudru, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem następnej części. Następnie tak samo wetrzyj w masę 8 żółtek. Dodaj do masy jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Ponownie utrzyj zawartość naczynia do całkowitego połączenia składników.
Kilogram twarogu sernikowego z wiaderka, twarogu śmietankowego lub dwukrotnie zmielonego tradycyjnego twarogu dodaj do masy w kilku partiach, w ilościach mniej więcej odpowiadających wielkości kostce sera, i dokładnie rozetrzyj go w masie przed dodaniem kolejnej porcji.
Na koniec dodaj do masy 20 g kaszy manny. Zawartość makutry przemieszaj za pomocą drewnianej łyżki, do równego rozprowadzenia grysiku w masie serowej.
Namoczone rodzynki delikatnie odciśnij z nadmiaru wody i wyłóż je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Za pomocą drugiego kawałka ręcznika osusz ich powierzchnię i przełóż je do głębokiego naczynia. Dodaj do nich łyżkę mąki pszennej i przemieszaj, żeby mąka dokładnie pokryła każdą rodzynkę. Tak przygotowane rodzynki dodaj do masy serowej wymieszaj zawartość makutry do ich równego rozprowadzenia.
8 białek jaj przelej do dużej miski i dodaj do nich solidną szczyptę soli. Białka ubij na sztywno za pomocą miksera. Zacznij od niskich obrotów i zwiększaj je w raz z powiększaniem się objętości piany. Sztywne białka dodaj do masy serowej w trzech porcjach, za każdym razem delikatnie łącząc zawartość makutry za pomocą sylikonowej szpatułki.
Gotową masę sernikową delikatnie przelej do wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej formy o boku 22 cm i wyrównaj jej górę. Tak przygotowany serniczek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 60 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia; kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wyjmij go z piekarnika i odstaw na czas przygotowania polewy.
Do szklanej miski przełóż 100 g 72%, ciemnej czekolady i dodaj do niej 100 g 36% śmietanki. Naczynie włóż do mikrofali na pełną moc na w sumie minutę, mieszając jego zawartość co 20 sekund, żeby uniknąć przypalenia czekolady. Gotową polewę odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Delikatnie przestudzoną polewą pokryj wierzch wyjętego z blaszki sernika. Równo rozprowadź ją po całej powierzchni, po czym odstaw sernik do zastygnięcia polewy lub na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Dukaty anyżowo-pomarańczowe - Dukaty Sambuca
Desery
Ciastka kokosanki " Tygryski "
Ciasto na Walentynki
Ciasto walentynkowe serduszko to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakao...
Odsłon: 68
Ciasto na Walentynki
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 1686