Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto świąteczny torcik makowy i z masą kajmakową. Fantastycznie wilgotne makowy biszkopt przełożony wiśniową konfiturą i nie takim znów słodkim kremem kajmakowym, czekoladą i kakao. Absolutnie świątecznie, totalnie „na bogato”.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3806
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 627
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3820
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 391
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 738
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3806
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 627
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3820
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 391
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 738
Składniki
Pracę nad torcikiem zaczynamy od zalania maku wrzątkiem tak, by był on całkowicie przykryty wodą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przez lnianą ściereczkę odciskamy nadmiar wody.
Ucieramy żółtka z cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy mak, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość będzie bardzo gęsta, dlatego do mieszania używamy drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy makowej delikatnie mieszając. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Robiąc masę należy pamiętać o tym, by wszystkie składniki były bardzo dobrze schłodzone. Mascarpone, kajmak oraz śmietankę miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączamy połową ponczu i wykładamy na niego konfiturę z wiśni. Na konfiturę wykładamy 2/3 masy kajmakowej i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy pozostałym ponczem oraz pozostałym kremem. Następnie całość posypujemy kakao i startą czekoladą. Ciasto zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!