Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny torcik makowy z masą kajmakową

Świąteczny torcik makowy z masą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2498

Dodano:

Odsłon: 6627

Oto świąteczny torcik makowy i z masą kajmakową. Fantastycznie wilgotne makowy biszkopt przełożony wiśniową konfiturą i nie takim znów słodkim kremem kajmakowym, czekoladą i kakao. Absolutnie świątecznie, totalnie „na bogato”.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklani cukru
  • 200 g mielonego maku
  • KREM KAJMAKOWY: 500 g mascarpone
  • puszka masy kajmakowej (około 460 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • DODATKOWO: słoik konfitury wiśniowej
  • na poncz 50 ml wody i 50 ml likieru kawowego
  • do dekoracji kakao oraz starta gorzka czekolada
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczny torcik makowy z masą kajmakową

Przygotowanie

  1. Pracę nad torcikiem zaczynamy od zalania maku wrzątkiem tak, by był on całkowicie przykryty wodą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przez lnianą ściereczkę odciskamy nadmiar wody.

  2. Ucieramy żółtka z cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy mak, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość będzie bardzo gęsta, dlatego do mieszania używamy drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy makowej delikatnie mieszając. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

  3. Robiąc masę należy pamiętać o tym, by wszystkie składniki były bardzo dobrze schłodzone. Mascarpone, kajmak oraz śmietankę miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

  4. Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączamy połową ponczu i wykładamy na niego konfiturę z wiśni. Na konfiturę wykładamy 2/3 masy kajmakowej i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy pozostałym ponczem oraz pozostałym kremem. Następnie całość posypujemy kakao i startą czekoladą. Ciasto zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń