Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto świąteczny torcik makowy i z masą kajmakową. Fantastycznie wilgotne makowy biszkopt przełożony wiśniową konfiturą i nie takim znów słodkim kremem kajmakowym, czekoladą i kakao. Absolutnie świątecznie, totalnie „na bogato”.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22624
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22624
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Pracę nad torcikiem zaczynamy od zalania maku wrzątkiem tak, by był on całkowicie przykryty wodą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przez lnianą ściereczkę odciskamy nadmiar wody.
Ucieramy żółtka z cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy mak, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość będzie bardzo gęsta, dlatego do mieszania używamy drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy makowej delikatnie mieszając. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Robiąc masę należy pamiętać o tym, by wszystkie składniki były bardzo dobrze schłodzone. Mascarpone, kajmak oraz śmietankę miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączamy połową ponczu i wykładamy na niego konfiturę z wiśni. Na konfiturę wykładamy 2/3 masy kajmakowej i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy pozostałym ponczem oraz pozostałym kremem. Następnie całość posypujemy kakao i startą czekoladą. Ciasto zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!