Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Świtezianka to poniekąd klasyczny, „babciny” jabłecznik. Kryje w sobie jednak dwie warstwy pysznego sosu waniliowego.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421929
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2192
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421929
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2192
Składniki
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj około 50 ml wody, cukier waniliowy i cynamon. Podduś jabłka do chwili, aż zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj masło i duś jeszcze przez chwilę. Do uzyskanej masy jabłkowej dodaj mąkę ziemniaczaną, dosłodź do smaku i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z palnika.
Zmiksuj z sobą składniki na sos waniliowy. W innym naczyniu połącz wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć je ręcznie (lub wymieszaj mikserem) na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części.
Rozwałkuj połowę ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż nim dno natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 30x20 cm. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie wylej na spód połowę sosu waniliowego i piecz jeszcze 5 minut.
Na podpieczony spód przełóż masę jabłkową. Wyrównaj. Przelej resztę sosu i przykryj drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez około pół godziny. przestudź.
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny. Stopniowo dolewaj wodę, cały czas mieszając – do uzyskania dość rzadkiego lukru. Cienka warstwę wylej na ciasto. Odstaw w chłodne miejsce, by lukier stężał.