Do góry

Desery Przepis na:

Szachownica z czekoladową polewą

Szachownica z czekoladową polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426

Dodano:

Odsłon: 8342

Dwukolorowe ciacho, fajnie wyglada, jeszcze fajniej smakuje.

Składniki

  • Ciasto: 250g miękkiego masła lub margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 125g cukru
  • 5 jajek (M)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 350g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml + 3-4 łyżki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Polewa: 200g gorzkiej kuwertury
  • 100g śmietany kremówki 30%
  • 15g oleju kokosowego
  • 30g białej czekolady
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dwie tortownice (24-26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni (termoobieg).

  2. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na puch. Pojedynczo dodawać jajka. Potem dodać miód. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem (150ml). Ciasto podzielić na pół, jasną część przełożyć do tortownicy. Do drugiej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec 20-25 minut. Po upieczeniu placki ciasta przestudzić.

  3. Serek mascarpone połączyć z cukrem waniliowym, dobrze wymieszać.

  4. Ostudzone ciasto wyjąć z form, ostudzić całkowicie. Z każdego placka wyciąć na środku koło (7-8 cm średnicy), wyjąć. Z pozostałego ciasta wyciąć ponownie większe koło (ok. 16 cm).

  5. Największe ciemne koło ułożyć na paterze, do środka włożyć średnie jasne, a następnie najmniejsze ciemne. Posmarować powierzchnię połową serka mascarpone. Na wierzchu ułożyć pozostałe koła w odwrotnej kolejności. Wierzch i boki posmarować resztą serka. Wstawić do lodówki.

  6. Kuwerturę pokroić na kawałki. Śmietanę i olej podgrzać w garnku, dodać kuwerturę i zostawić do rozpuszczenia (ok. 10 minut). Potem wymieszać na gładką masę. Polewą posmarować całe ciasto. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.

  7. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka na mrożonki, odciąć jeden róg, tak, aby powstał niewielki otwór (lub do rękawa cukierniczego z okrągłą dziurką). Wyciskać paski, a następnie zostawić do zastygnięcia.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń