Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 346
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 412
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 700
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 346
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 412
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 700
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy kostkę smalcu oraz kefir. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy dodając cukier a potem żółtka ( jak na biszkopt ). Gotową masę wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tartce . Nastepnie dodajemy cukry waniliowe, budynie i bułkę tartą oraz cynamon lub przyprawę do szarlotki. Mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta oblepiamy spód tzn. ja urywam małe kuleczki rozmieszczam na spodzie a potem je rozgniatam, łącząc je ze sobą.
Na ciastowy spód wykładam masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy drugą warstwę ciasta urywając małe kawałeczki tak aby masa jabłkowa była przykryta pierzynką ciasta.
Szarlotkę pieczemy ok 1 godziny, piekarnik góra - dół, w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.